Az Ótemplomban búcsúztak az idei kurzustól a kántorképzősők


Az Ótemplomban búcsúztak az idei kurzustól a kántorképzősők

Hálaadó istentisztelettel és koncerttel zárták az intenzív kántorképző-tanfolyamot az Ótemplomban a pápai kurzus résztvevői. A református egyházzene legfontosabb műhelyeinek egyike a pápai, idén 25 növendék lépett magasabb fokozatba a közös, egyházi követelményrendszeren belül, és tett meg egy újabb lépést a kántoroklevél megszerzése felé.

A három hétig tartó kurzus során tíz tanár segítette a résztvevőket. A főbb tantárgyak a hangszeroktatás mellett zeneelmélet, gyülekezeti ének, énektanítás, karvezetés, himnológia, orgonaismeret volt – mondta Parola Csaba, a kurzus szervezője, vezetője.

A kántorképzősöknek zsúfoltak voltak a napjaik. Háromnegyed hétkor volt az ébresztő, utána reggeli, majd 8 órától délig egyéni és csoportos órák, és 1 órától pedig este 6 óráig folytatódott a tanulás. Este fél héttől áhítatra gyűltek össze a résztvevők, majd fél kilencig tartott a kóruspróba - tehát több mint napi 12 órában foglalkoztak zenei tárgyakkal. A tanulmányok mellett az idei évben is a második vasárnap tartottak egy körtúrát, kisebb dunántúli gyülekezeteket látogattak meg. Nemesgörzsönyben és Nemesszalókon a délelőtti istentiszteleten vettek részt és énekeltek

- Mindig el szoktam mondani, hogy körülbelül egy bő negyedévnyi, bizonyos tantárgyakból akár fél évnyi zeneiskolai munkát végzünk el a három hét alatt – hangsúlyozta Parola Csaba. - De természetesen sok függ a diákok szorgalmától, akaratától. Alapvetően 8 évfolyamos a képzés, de nagyon-nagyon sok függ az egyéni kitartástól, tehetségtől, akarástól és az évközi munkától, hiszen számtalan esetben történt már meg, hogy akkorát fejlődött egy fiatal egy év leforgása alatt, hogy több osztályt is át tudott ugrani. Az idei évben az énekes karvezetői kántorvizsgát teljesítette Tatai Márta, a részkántori vizsgát pedig Márkus Luca teljesítette.

A záróalkalom két blokkból állt, az első részben egy kisebb kórus lépett fel, a koncert második felében pedig a nagy kórus énekelt. - Nagyon-nagyon vegyes és széles a repertoár. Gyakorlatilag Bachtól kortárs magyar zeneszerzőig bezárólag válogattam műveket, felmutatva azokat a repertoár lehetőségeket, amik kis gyülekezetekben is és kis gyülekezeti kórusok esetében is fellelhetők, és idén is lesz egy nagyobb lélegzetvételű Bach-mű részlete.

Tatai Márta a PRTA harmadéves hallgatója, gyermekkorában járt kántorképzőbe, majd több rövidebb-hosszabb kihagyás után, három éve ismét rendszeres résztvevő.- Itt reggeltől estig zenével foglalkozhatunk, ami teljes kiszakadás a mindennapokból, és belekerülünk egy másik univerzumba, ami tényleg Isten dicsőítéséről szól reggeltől estig, fantasztikus élmény – mondta, majd hozzátette, hogy a gyülekezeti ének és a karvezetés. - Ezeken keresztül kapcsolódom a legkönnyebben Istenhez. Nagyon szeretek szívből énekelni, a karvezetésnél pedig azt érzem, hogy ahogy ott előttem dicsőítik Istent, az engem talál el először. Számomra nagyon fontos a zene, mint kapcsolódási pont Istenhez, és miután megkaptam az elhívásomat a teológiára, úgy éreztem, hogy ezen a téren is szeretném továbbfejleszteni magamban azt, ami valaha félbeszakadt.

A hálaadó istentiszteleten Baráth Julianna hirdetett igét.

 

Horváth Andrea

gyűjteményi tudósító